Jautājumi par pastmarku uzglabāšanu.
Man vismaz puslīdz skaidrs, ka jāizvairās no pārmērīga karstuma vai mitruma, un kaudzē sabērtas, nav jāatstāj saulē. Ja nu saliktas albumā, tad albumu turēt stāvus.
Ir kādas papildus lietas, ko labāk darīt vai nedarīt? Piemēram, par aiztikšanu ar rokām, cik liels kaitējums pastmarkai no tā var celties (es ar savām līkajām drīzāk riskēju saplēst pastmarku, ja rīkošos ar pinceti)?
Pa gabalu apskatot savas vecās markas, kuras pirms gadiem 25 ir aiztiktas, ka nemetās, neredzu izteiktus plankumus vai kādus bojājumus. Lai gan varbūt neprotu novērtēt to postu.
Mainamies ar zināšanām
-
Par pastmarku aiztikšanu ar rokām:
paliks lielāki vai mazāki traipi - tie var būt arī neredzami ar parastu aci. Vajag stiprā palielinājumā (palielināmie stikli - lupas) salīdzināt tīras pastmarkas un tādas, kuras ir aiztiktas ar rokām. Protams, ka nav 100% garantija, ka vienmēr paliks traipi - pastāv arī iespējamība, ka nepaliks nekādi traipi Ja nu tomēr ir jāaiztiek ar rokām - nav pie rokas pincetes, vai kas tāds, tad pastmarku ņem pie robiņiem, neņem apzīmēto / līmes pusi, bet pēc iespējas vairāk tieši uz robiņiem. Pincetes tagad ir pieejamas daudz un dažādas, tā kā noteikti, ka var izdoties sagādāt pašam ērtāko pinceti.
paliks lielāki vai mazāki traipi - tie var būt arī neredzami ar parastu aci. Vajag stiprā palielinājumā (palielināmie stikli - lupas) salīdzināt tīras pastmarkas un tādas, kuras ir aiztiktas ar rokām. Protams, ka nav 100% garantija, ka vienmēr paliks traipi - pastāv arī iespējamība, ka nepaliks nekādi traipi Ja nu tomēr ir jāaiztiek ar rokām - nav pie rokas pincetes, vai kas tāds, tad pastmarku ņem pie robiņiem, neņem apzīmēto / līmes pusi, bet pēc iespējas vairāk tieši uz robiņiem. Pincetes tagad ir pieejamas daudz un dažādas, tā kā noteikti, ka var izdoties sagādāt pašam ērtāko pinceti.
Re: Mainamies ar zināšanām
Ieteikt kādu labu tiešsaistes resursu par filatēliju iesācējiem. Es vēlos iemācīties saprast pastmarkas... Ar ko sākt ?