Mainamies ar zināšanām

Jautājumi un atbildes iesācējiem
andris_sh

Post by andris_sh »

Jautājumi par pastmarku uzglabāšanu.

Man vismaz puslīdz skaidrs, ka jāizvairās no pārmērīga karstuma vai mitruma, un kaudzē sabērtas, nav jāatstāj saulē. Ja nu saliktas albumā, tad albumu turēt stāvus.

Ir kādas papildus lietas, ko labāk darīt vai nedarīt? Piemēram, par aiztikšanu ar rokām, cik liels kaitējums pastmarkai no tā var celties (es ar savām līkajām drīzāk riskēju saplēst pastmarku, ja rīkošos ar pinceti)?

Pa gabalu apskatot savas vecās markas, kuras pirms gadiem 25 ir aiztiktas, ka nemetās, neredzu izteiktus plankumus vai kādus bojājumus. Lai gan varbūt neprotu novērtēt to postu.
filatelija.lv

Post by filatelija.lv »

Šeit ir ļoti līdzīgi raksti tieši par pastmarku uzglabāšanu:

Pastmarku glabāšanas noteikumi

Pastmarku kolekcionāru ievērībai

Kā arīdzan, šeit varam atrast visas, pie mums ievietotās Ziņas ar tēmu “padomi”.

Daudz jau nav, bet cīnamies un papildinam - cik nu sanāk.
andris_sh

Post by andris_sh »

Paldies!

Bet tā eļļaino pirkstu problēma man nedod miera. Nu, paņemšu es to pastmarku pirkstos, un kas notiks?
janis.ozolins

Post by janis.ozolins »

Par pastmarku aiztikšanu ar rokām:

paliks lielāki vai mazāki traipi - tie var būt arī neredzami ar parastu aci. Vajag stiprā palielinājumā (palielināmie stikli - lupas) salīdzināt tīras pastmarkas un tādas, kuras ir aiztiktas ar rokām. Protams, ka nav 100% garantija, ka vienmēr paliks traipi - pastāv arī iespējamība, ka nepaliks nekādi traipi Ja nu tomēr ir jāaiztiek ar rokām - nav pie rokas pincetes, vai kas tāds, tad pastmarku ņem pie robiņiem, neņem apzīmēto / līmes pusi, bet pēc iespējas vairāk tieši uz robiņiem. Pincetes tagad ir pieejamas daudz un dažādas, tā kā noteikti, ka var izdoties sagādāt pašam ērtāko pinceti.
filatelija.lv

Post by filatelija.lv »

Vēl viena, diezgan interesanta grāmatiņa, tieši par traipu noņemšanu:

Химическая чистка марок. Л.Навотный (PDF fails krievu valodā)

Grāmata – palīglīdzeklis lai markām piešķirtu labāku izskatu – kā noņemt traipus, netīrumus, taukus, marku krāsas atsvaidzināšana.
ansis

Post by ansis »

Šajā topikā ir vēl diezgan daudzas noderīgas un interesantas grāmatas

linki-uz-noderigiem-failiem
Image
filatelija.lv

Post by filatelija.lv »

Izdomāju izveidot šādu tēmu, jo iesācējiem noteikti, ka ir pagrūtāk orientēties visādos terminos. Šeit varam izvietot savus ieteikumus jaunajiem filatēlistiem, kā arī, jaunie filatēlisti var aprakstīt savas grūtības.
Joseph

Re: Mainamies ar zināšanām

Post by Joseph »

Ieteikt kādu labu tiešsaistes resursu par filatēliju iesācējiem. Es vēlos iemācīties saprast pastmarkas... Ar ko sākt ?
ansis

Re: Mainamies ar zināšanām

Post by ansis »

Joseph wrote: Tue Apr 05, 2022 7:37 am Ieteikt kādu labu tiešsaistes resursu par filatēliju iesācējiem. Es vēlos iemācīties saprast pastmarkas... Ar ko sākt ?
Es ieteiktu palasīt pie mums nopublicēto grāmatiņu Pastmarku tematiskā kolekcija, domāju, ka tur jebkurš varēs atrast kaut ko noderīgu.
Image
Post Reply